Багато українських радикалів виступають зараз проти мирних ініціатив Києва. Правий сектор, наприклад, формує диверсійні бригади. Швидше за все, саме такі незаконні формування порушують угоду про припинення вогню на південному сході і влаштовують вибухи на залізниці. Як готують бійців для таких підрозділів, днями показав один з українських телеканалів.
Хлопці, хто має бажання з журналістами поговорити? - цікавиться Дмитро Ярош.
Вони не хочуть спілкуватися з журналістами, зате охоче готові стріляти. Дмитро Ярош показує знімальній групі тренувальний табір Правого сектора.
Там у нас є стрільбище. Думаю, можемо відправити туди хлопців. Нехай постріляють. Ви познімаєте, гранати покидаєте, - пропонує журналістам лідер Правого сектора.
По дорозі на стрільбищі вже сутеніє. Бойовики Правого сектора дістають зброю. Ще кілька годин тому Ярош говорив: воно дозволене - мисливське.
У нас зброя або трофейне, або з дозволом. Це легальні мисливські карабіни Форт. Вони тільки поодинокими стріляють. У мене, звичайно, не Форт. Мені революція надала право на повноцінну зброю, - пояснює Ярош.
На стрільбище виявляється, що революція дала дозвіл не лише Ярошу.
У таборі Правого сектора є і свій католицький священик. Правда, теж в камуфляжі. Показує свою простору келію. Признається, рядові бійці Правого сектора живуть зовсім не так.
- А чому так тісно? Місця бракує?
Це перед входом у нас так мало людей. А на блокпостах, на завданнях - багато, - відповідає він.
- Скільки точно?
Я і сам точно не знаю, - слідує відповідь.
Скільки саме під його початком бійців, не знає і Дмитро Ярош. Говорить, Правий сектор зараз розповзся по усій армії.
Наші хлопці є і у батальйоні Азів, і в Дніпрі, і в Донбасі. Ну і тут, на базі, - підкреслює Дмитро Ярош.
Правий сектор, говорять в армійських батальйонах, виконує роль комісарів. Заразом стежить за навчанням, проводять яке іноземні інструктори. Про це прямо говорить командир наемнического батальйону Донбас Семен Семенченко.
Ми самі притягали інструкторів, у тому числі і зарубіжних. Це, в основному, тактика малих груп. Тобто, те, що міцну радянську школу зараз демонструють усі ці диверсанти. У нас школа трішки не радянська. Сучасніша, скажімо так, - з гордістю заявляє Семен Семенченко.
Не радянське і сучасніше і озброєння, на яке наемнические загони звідкись отримують фінансування.
Нам вдалося знайти фінансування і закупити 6 беспилотников. Вони зараз працюють на межі, - говорить Семенченко.
Дмитро Ярош теж заявляє: українські війська на сході України стають все сильніше. Проте на ділі невдачі слідують одна за одною. Після практично повного розгрому батальйону Айдар, збитих вертольотів і літаків української армії і інших провалів багато добровольців Нацгвардії йдуть на сторону ополченців.
Зараз нацики почали розуміти, з ким вони воюють, проти кого вони воюють, що вони роблять. І вже зараз вони почали переходити на нашу сторону, - відмітив глава контррозвідки Луганської народної республіки Володимир Громов.
Незважаючи на оголошене перемир'я сутички між ворогуючими сторонами тривають. Адже хто насправді контролює різного роду добровольчі батальйони - зрозуміти вже неможливо.